Perinneruokien erikoisuuksia

Perinneruokien erikoisuuksia :

Kalakukko

Joutsenon Kalaveikot leipoi 30-vuotisjuhlansa kunniaksi 16.9.1989 Suomen ja maailman pisimmän kalakukon, jolla oli pituutta 15,6 m. Kuoreen käytettiin 40 kg ruisjauhoa, 20 kg vehnäjauhoa, kaksi ja puoli kiloa voita, 32 litraa vettä ja sisälle ahdettiin 157 kg muikkuja ja 40 kg sianlihaa.

Kojanlahden-Ruskilan kylätoimikunta ideoi perinteisen ripakukon leipojaiset Tuusniemen pitäjässä 6.7.1991. Ripakukko on tavallinen kalakukko, johon on kietaistu pajunvitsaksesta kantoripa. Leipoja Elsa Piiroisen ja Matti Lipposen valvonnassa syntyi 8,2 m pitkä ripakukko, johon tarvittiin 160 kg muikkuja, 40 kg läskistä sikaa, 5 kg suolaa, 46 litraa vettä, 5 kg voita, 70 kg ruisjauhoja ja 15 kg vehnäjauhoja. Valmistusaika oli 12 tuntia.

Karjalanpiirakka

Jokipakarin leipomon kuusi leipuria Joensuusta tekivät 36,55-metrisen riisipiirakan 28.7.1994. Noin 62 kilon luomuksen valmistumiseen kului 1 h 15 minuuttia. Piirakka kaupattiin puolen metrin pätkissä Joensuun torilla Ilojuhlissa 1396 mk yhteishintaan.

Kääretorttu

Ulvilalainen Kleemolan Leipomo valmisti ennätyspitkän kääretortun 23.5.1992. Torttu oli 1616,5 m pitkä ja sen leipomiseen käytettiin jauhoja, kananmunia ja sokeria noin 500 kg kutakin sekä margariinia 250 kg ja mansikkahilloa 800 kg. Mukana urakassa oli noin 20 leipomon työntekijää. Kaikki tarveaineet saatiin lahjoituksina.

Lohirieska

Suomen suurin graavilohirieska valmistettiin 15.7.1994 Tornion Lohifesteillä.

Kokkeina olivat 8 lappilaista keittiömestaria. Reseptiin kuului mm. 130 kg lohifilettä ja 19 kg voita. Ohra-perunarieska kypsytettiin neljässä osassa ja sen koko oli 10 x 2,5 m ja paino 251 kg.

Mansikkakakku

Suomen suurimman mansikkakakun valmisti Mure Leipomon ja Taisto Räsäsen johtama joukkue 6.8.1994 Lohjalla. Kakun pinta-ala oli 654 neliömetriä ja se painoi 1330 kg. Kakkuun käytettiin 500 kg mansikoita, 360 kg mansikkahilloa, 110 kg hyytelöä, 5 kg kreemiä, 710 kpl 500 g painoisia kakkupohjia, joista kertyi 355 kg. Valmistuminen vei 4 h 1 minuuttia. Kakusta pääsivät jaolle Lohjan alueen vanhainkodit, päiväkodit ja sairaalat.

Muurinpohjaletut

Längelmäellä rantariehassa paistettiin 25.7.1992 jättiläislettu, jonka läpimitta oli 2,17 m. Muurinpohjalettupannun oli takonut Seppo Rantakallio. Pannu lämmitettiin puilla, ja 9,8 litran taikina lurutettiin pannuun kahdesta kastelukannusta. Pannu rasvattiin reilusti kilolla voita. Mukana paistamassa olivat Jaakko Lindström, Pertti Mikkola, Martti Mikkola, Esko Lipponen, Ari Ruokostenpohja, Martti Vuorinen ja Seppo Rantakallio. Taikinan valmisti Olga Lipponen.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää konkarit.net - Koulutusalan konkarien verkko