Suomi9000 sisällysluettelo

Venäläinen tapakulttuuri

Venäläinen tapakulttuuri

Protokollaan kuuluu, että isäntiä edustavat vastaavantasoiset henkilöt kuin toistakin osapuolta. Yleensä istutaan pöydän molemmin puolin, isännät toisella ja vieraat toisella puolella.

Puhuteltaessa käytetään nimitystä herra sejase tai rouva sejase, mutta myös asemaa osoittavaa titteliä voidaan käyttää. Sinuttelua ei käytetä kuin hyvien tuttavien kesken ja tällöinkin mainitaan kunnioittavasti etunimen lisäksi isän nimi, esim. Pjotr Ivanovits jne.

Venäläiset liikemiehet ovat kovia sekä hinta- ja laatutietoisia kauppamiehiä ja heidän kanssaan on käytävä kauppaa nimenomaan kaupallisten tekijöiden perusteella. Liikelahjat kuuluvat puolin ja toisin asiaan ja toisinaan venäläinen liikeväki on jopa korruptoitunutta ja vaatii lahjuksia, vaikka parhaillaan korruptionvastainen taistelu on Venäjällä voimistunut.

Aterioilla käytetään alkoholia runsaasti (Georgialaisia viinejä ja sampanjaa) ja maljapuheita pidetään paljon. Silti ei joka puheen jälkeen ole syytä ottaa snapsia "dadna" eli "pohjanmaan kautta". Venäläisiin tapoihin kuuluu, että myös syödään kunnolla.

Ruokapöydässä ei mielellään puhuta työstä, vaan hyviä keskustelunaiheita ovat harrastukset ja perheetkin tuttujen kesken. Politiikasta ei mielellään keskustella tai kerrota vitsejä, mutta byrokratiavitsit ovat suosittuja. Heitä kiinnostavat myös suomalaisten mielipiteet Venäjän kehityksestä ja kansainvälisestä politiikasta. Vältä poliittisia keskusteluja tai ole niiss ainakin varovainen.

Ravintoloissa kaikkia ruoka- tai juomalistaan merkittyjä lajeja ei suinkaan ole saatavissa.

Maksuvälineenä kelpaa useinmiten vain raha, sillä länsimaiset luottokortit eivät ole vielä valloittaneet Venäjää (näin usein silloinkin, vaikka ravintolan ovessa olisi luottokorttitunnuksen kuva).

Pukeutuminen on konservatiivista ja ulos mentäessä pukeudutaan yleensä koko pukuun, joka Venäjällä voi olla myös ruskea.

Jos saat kutsun venäläisen kotiin, vie emännälle mennessäsi pieni lahja; kahvipaketti, alkoholijuomapullo tai makeisrasia.

Naisilla ei Venäjällä ole protokollassa samaa asemaa kuin miehillä elleivät he toimi korkeilla johtopaikoilla elinkeinoelämässä.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia