Suomi9000 sisällysluettelo

tomaatti

Tomaatti

Tomaatti, Lycopersicon esculentum, on koisokasvien heimon alkuaan eteläamerikkalainen viljelykasvi ja sen hedelmä. Tomaatti on yksivuotinen, hieman tahmeakarvainen rento ruoho. Sillä on päätöpariset lehdet, keltainen ratasmainen teriö ja pallomainen, kypsänä tavallisesti punainen marjahedelmä, joka sisältää 2,5-3% sokeria, C- ja K-vitamiinia sekä karoteeneihin kuuluvaa lykopeenia. Viljellyn tomaatin kantamuoto lienee kirsikkatomaatti; muita lajikkeita ovat isot, maultaan miedot pihvitomaatit ja pienet keltaiset, tertuissa kasvavat karviaista muistuttavat marjatomaatit. Uusia lajikkeita ovat mm. pitkulainen incas ja paprikamainen marzand eli paprikatomaatti sekä päärynää muistuttava päärynätomaatti.

Tomaatti tuotiin Eurooppaan 1500-luvulla, aluksi koristekasviksi. Suomessa tomaatinviljely yleistyi vähitellen 1930-luvulla. Runsaasti valoa ja lämpöä vaativana se menestyy parhaiten kasvihuoneissa. Tärkein tuotantoalue on Närpiö, jossa kotimaisista tomaateista kasvatetaan 2/3.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia