Suomi9000 sisällysluettelo

Kotimaan junaliikenne

Kotimaan junaliikenne

Valtionrautateiden 100-vuotisjuhlallisuuksia vietettiin maaliskuussa 1962 Helsingissä.

Valtionrautatiet eli VR vastaa koko Suomen rautatieliikenteestä. Se on sijoittanut runsaasti uuteen liikennekalustoon ja VR:n kilpailukeinoja ovatkin matkustajien mukavuus ja matkustamisen edullisuus. Nykyaikaa on myös matkustamisen nopeus, sillä VR:n tarkoitus on nostaa kaikkien pikajunien kattonopeus 140 kilometriin tunnissa ja nostaa junien keskinopeutta.

Junaliikenteen palvelutasoa on nostettu ottamalla käyttöön :

paikkalipunmyynnin tietokoneohjaus uudet ravintolavaunut liikematkailua palvelevat Express-junat lisää junakuulutuksia erityisvaunuja konferenssivaunut salonkivaunut

diskovaunut autonkuljetusvaunut ravintolavaunu lasten leikkivaunut .

Henkilöliikenteessä on erikoispikajunia, pikajunia ja henkilöjunia. Niissä oli vuonna 1984 yhteensä 73 044 matkustajapaikkaa (istuin- ja makuupaikat yhteensä). Kaikista henkilöliikenteen matkoista tehdään 70 % Helsingin seudulla.

Kaukoliikenteen junavuorojen tiheys on suurin Helsingin ja Riihimäen, Riihimäen ja Kouvolan sekä Riihimäen ja Oulun välisellä rataosuudella. Suomeen saapuu verraten vähän junalla ulkomaisia matkustajia Vainikkalan, Tornion ja Haaparannan kautta.

Vuoden 1964 toukokuun viidentenä päivänä yli 200 tonnia bensiiniä ja erilaisia öljyjä sekä 14 säiliövaunua tuhoutui Suomen suurimmassa junapalossa Kouvolan ja Mikkelin välisellä rataosuudella.

Ks. myös Sillat Tunnelit Välimatkat

***

Junamatkustaja etsi lippuaan joka paikasta: rintataskusta, takintaskusta, lompakosta ja housuntaskusta. Se huvitti tavattomasti muita matkustajia, jotka näkivät, että lippu oli miehen suussa. Konduktööri saapui, nappasi lipun, leimasi sen ja ojensi takaisin. Mies kiitti,naurahti ja istui takaisin paikalleen.

Kun konduktööri oli mennyt, vastapäätä istuva mies kysäisi hymyillen: -Taisitte tuntea itsenne hieman noloksi, kun etsitte lippua ja se olikin koko ajan teidän suussanne?

- Miten niin noloksi? toinen kysyi. -Minähän pureskelin lipusta päivämäärän pois.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia