Suomi9000 sisällysluettelo

Teollisuus

Teollisuus

Teollisuuden toimintaedellytyksiä heikentävät kotimarkkinoiden suppeus sekä epäsuotuisa ilmasto, energiaraaka-aineiden vähäisyys ja muut luonnonoloista johtuvat seikat. Kotimarkkinoita haittaa harva asutus, joka nostaa kuljetuskustannuksia. Silti Suomessa harjoitetaan jalostustuotantoa noin 200 toimialalla.

Teollisuuden toimipaikkojen määrä on noin 7000, missä on mukana myös kaivos- ja kaivannaistoiminta sekä sähkö-, kaasu- ja vesihuolto. Suomen teollisuuden toimipaikoissa työskenteli omistajina ja toimihenkilöinä 130 000 henkilöä sekä työntekijöinä noin 400 000 henkilöä. Koko Suomen teollisuuden liikevaihto oli vuonna 1977 runsaat 100 mrd mk.

Suomen teollisuudesta noin 75 % on Uudenmaan, Turun ja Porin, Hämeen ja Kymen läänissä. Suomen teollistuneimpia kuntia ovat Nokia, Mänttä, Sahalahti, Uusikaupunki, Naantali, Keikyä ja Raahe.

Suomen teollisuustyöntekijöiden %-osuus työllisistä kunnittain vuonna 1993 :

Vaate- ja tekstiiliteollisuus on keskittynyt Tampereen ja Forssan seuduille ja Tornio on pohjoisempana alan ainoa merkittävä keskus.Merkittävää vaateteollisuutta on myös Turussa, Hyvinkäällä, Porissa ja Vaasassa.

Suurimmat toiminimet ovat Oy Finlayson Ab (puuvillateollisuus; Tampere, Pori, Forssa, Vaasa), Valvilla Oy (villateollisuus; Turku, Hyvinkää), Suomen Trikoo Oy (Tampere), Tikkurila Oy (silkkiteollisuus, Vantaa). Vaateteollisuutta edustavat mm. Luhta Oy (Lahti) ja Oy Turo Tailor Ab (Kuopio, Nilsiä).

Elintarviketeollisuus hankkii yli 90 % raaka-aineistaan kotimaasta. Elintarviketeollisuuden tuotteista 90 % kulutetaan kotimaassa ja loput menevät vientiin. Juomateollisuudessa Oy Hartwall Ab , joka osti 24.3.1980 Lapin Kulta -panimon, ja

Oy Sinebrychoff Ab ovat Suomen suurimpia virvoitus- ja mallasjuomatehtaita. Hartwallin ostaessa vuonna 1988 lahtelaisen Mallasjuoma Oy:n Hartwall-Mallasjuomasta tuli Pohjoismaiden kolmanneksi suurin panimoyhtymä Carlsbergin ja Prippsin jälkeen.

Elintarviketeollisuutta edustavat myös Valio, Cultor, Chymos Oy, Fazer-yhtiöt,

Raision Yhtymä, Suomen Unilever, Lihapolar Oy ja Karjaportti .

Ks. myös Alkoholinkulutus ja Oy Alko Ab: sekä Koskenkorva

Kemianteollisuuden merkittävin yritys on valtionyhtiö Kemira Oy, jolla on tuotantolaitoksia Harjavallassa, Uudessakaupungissa, Kokkolassa, Siilinjärvellä (rikkihappoa), Oulussa (typpilannoitteita), Porissa (vuorikemiantehtaat), Laukaalla ja Vaasassa (räjähdys- ja lahontorjunta-aineet). Valtionyhtiö Neste Oy jalostaa Naantalissa ja Porvoon maalaiskunnassa tuontiöljystä raskasta ja kevyttä polttoöljyä, dieselöljyä, bensiiniä, bitumituotteita, nestekaasuja ja eteeniä. Porvoon maalaiskunnassa valtionyhtiö Pekema Oy jalostaa muoviraaka-aineita ja Stymer Oy tuottaa raaka-aineeksi polystyreeniä. Ks. myös Orion ja Tamro .

Graafisen teollisuuden suurimmat yritykset ovat Aamulehti-yhtymä , Sanoma Oy ja Werner Söderström Oy. Kenkä- ja nahkateollisuutta on Tampereen ja Porin alueella sekä Pohjanmaalla. Kumiteollisuuden tuotannosta vastaa huomattavalta osalta Nokia-yhtymä , jolla on tuotantolaitoksia Nokialla, Keravalla ja Vammalassa. Kalkki- ja sementtiteollisuutta on Paraisilla, Lohjalla, Lappeenrannassa, Kolarissa ja Kerimäellä. Alan suurimmat toiminimet ovat Oy Partek Ab ja Lohja Oy. Keraamisen teollisuuden suurin ja alallaan Pohjoismaiden suurin on Arabia Oy (Helsinki, Tammisaari).

Massa- ja paperiteollisuus on keskittynyt Kymenlaaksoon ja Vuoksenlaaksoon, joissa ovat seuraavat tuotantolaitokset:Kuusankoski, Kaukopää, Voikkaa, Lappeenranta, Summa, Karhula, Joutseno, Imatra, Kotka ja Pyhtää.

Sahateollisuus on huomattavaa Torniolla, Haukiputaalla, Joensuussa, Lappeenrannassa ja Raumalla ( Rauma-Repola Oy ). Suurimmat sahalaitokset ovat Kemi Oy:n Karihaaran saha sekä Oy Wilh.Schauman Ab:n Vilppulan sahat. Merkittävää sahatavaran tuotantoa on myös mm. Porissa, Joutsenossa, Puhoksella, Renkossa, Pietarsaaressa, Enolla, Kuopiossa, Joensuussa, Korkeakoskella, Järvelässä, Pielisellä ja Honkasalmella jne.

Vaneriteollisuutta on mm. Oy Wilh.Schauman Ab:lla Jyväskylässä, Savonlinnassa ja Joensuussa. Suurin vanerin tuotantoyksikkö on Pellos Oy:llä Ristiinassa.

Suurimpia kemiallisen puunjalostuksen yrityksiä ovat :

valtion omistama Enso-Gutzeit Oy (Imatra, Kotka), Yhtyneet Paperitehtaat Oy (Kaipola, Valkeakoski), Kymi Kymmene Oy (Kuusankoski, Voikkaa), Kemi Oy (Kemi), G.A.Serlachius Oy (Mänttä, Jyväskylä, Lielahti Tampere) ja Veitsiluoto Oy (Kemi, Kemijärvi). Massojen tuotannossa suurimmat tuotantolaitokset ovat Kuusankoskella, Kaukopäässä, Pietarsaaressa ja Kemissä sekä näiden lisäksi Voikkaa, Karhula, Lappeenranta, Summa, Joutseno, Imatra, Kotka, Kaskinen, Oulu, Pietarsaari, Kemijärvi, Rauma, Mänttä, Äänekoski, Tornio ja Varkaus. Lisäksi massojen tuotantoa on mm. Enossa, Valkeakoskella, Tampereella, Porissa, Nokialla ja Pyhtäällä.

Merkittävintä paperin tuotantoa on Varkaudessa, Voikkaalla, Kuusankoskella, Summassa, Raumalla ja Kajaanissa sekä lisäksi Torniossa, Jämsässä, Lappeenrannassa, Kirkniemessä, Jämsänkoskella, Pietarsaaressa, Myllykoskella ja Anjalassa. Näiden lisäksi Suomessa on tusinan verran huomattavampia paperintuotantolaitoksia, joista eräs tunnetuimpia on Tervakoski. Kartonkia tuotetaan eniten Kaukopäällä, Kemiss, Voikkaalla ja Kuopiossa sekä merkittävässä määrin myös Pankakoskella, Äänekoskella, Kyröskoskella, Simpeleellä, Karhulassa, Kuusankoskella, Imatralla ja Varkaudessa. Ks. Valmet-Rauma

Telakkateollisuus on keskittynyt lounais- ja etelärannikolle ( Helsinki, Turku, Pori, Rauma, Uusikaupunki ja Perno). Suomi on tunnettu neljästä telakastaan, jotka ovat olleet Oy Wärtsilä Ab, Rauma-Repola Oy, Valmet Oy ja Hollming Oy. Yrityskauppojemme ja konkurssien vuoksi telakkateollisuus on Suomessa järjestäytynyt uudelleen ja tätä nykyä norjalaisomisteinen (Kvaerner) Masa-Yardsin telakka on yksi merkittävimmistä telakoista Suomessa. Koneteollisuutemme päätuotteita ovat olleet maatalouden, metsäteollisuuden ja voimatalouden tarvitsemat koneet ja laitteet. Suomi on paperikoneiden valmistuksessa maailmassa kolmannella tilalla. Länsi-Euroopan hissituotanto on suurimmalta osalta Kone Oy:n hallussa.

Uudessakaupungissa on Saab-Valmet Oy:n henkilöautotehdas tuottaa noin 30 000 autoa vuodessa. Suomen Autoteollisuus Oy (Hämeenlinna, Karjaa, Helsinki) tuottaa vuosittain noin 1500 raskaaseen kalustoon kuuluvaa ajoneuvoa, joista Sisu-merkkisten kuorma-autojen osuus on suurin. Ks. lisää Autoteollisuus

Suomessa on lisäksi öljynjalostusta ja rengasteollisuutta ja ne ovat korkeaa kansainvälistä tasoa. Neste Oy jalostaa Naantalissa ja Sköldvikissä Suomessa käytettävän bensiinin ja dieselöljyn. Autonrenkaita valmistaa Oy Nokia Ab Kumiteollisuus Nokialla, ja sen hallussa on yli 50 % maamme henkilöautorenkaiden markkinoista.

Rautatiekalustosta vetureja valmistetaan Tampereella ja vaunuja Helsingissä Pasilassa. Suomen vähäistä lentokoneteollisuustuotantoa on ollut Kuorevedellä (lisenssikoneet ja Vinka-projekti).

Vuonna 1922 perustettiin Valtion lentokonetehdas Santahaminaan, josta se siirrettiin Tampereelle (nykyinen Valmet). Sen rakentamia lentokonetyyppejä ovat Hansa Brandenburg, Kotka, Haukka, Tuisku, Viima, Pyry, Myrsky, Vihuri, Tuuli, Humu ja Pyörremyrsky ja lisäksi ulkomaisina lisenssivalmisteina Fokker CX ja D XXI, Bristol Blenheim, de Havilland Moth sekä Fouga Magister. Sääski Oy suunnitteli ja rakensi Sääski-harjoituskoneen, jonka valmistuslisenssi sittemmin myytiin Valtion lentokonetehtaalle. Ilmailuinsinöörien kerhon toimesta suunniteltiin ja rakennettiin kevyt yksipaikkaisen Viri -urheilukoneen. Valmet Oy:n Kuoreveden tehtaat, Valtion lentokonetehtaan manttelinperijä, on rakentanut Vinka-sarjan (Leko 70) ja koonnut Hawk-sarjan sekä modifoinut Draken- ja MIG-hävittäjiä.

Metallituoteteollisuuden suurimpia suomalaisia toiminimiä ovat: Oy Fiskars Ab Tammisaaressa, Asko-Upo Oy Lahdessa, Oy G.W.Sohlberg Helsingissä, Nokia-yhtymä Helsingissä, Kirkkonummella ja Oulussa, Oy Strömberg Ab Vaasassa ja Helsingissä, asetehdas Oy Sako Ab: Riihimäellä ja Jyväskylässä sekä Salora Oy Salossa, Uudessakaupungissa ja Kemijärvellä.

Muita suuria suomalaisia monialayrityksiä ovat Valmet-yhtymä (Jyväskylä, Tampere, Suolahti, Turku), Rosenlew-konserni (Pori), Rauma-Repola Oy (Rauma, Tampere, Pori, Savonlinna, Kalajoki), A.Ahlström Oy (Karhula, Varkaus), Oy Tampella Ab (Tampere, Anjalankoski ja Heinola) ja Wärtsilä-konserni (Helsinki, Järvenpää, Pietarsaari, Varkaus). Muita merkittäviä suomalaisia moniala- ja muita yrityksiä ovat mm. Amer-yhtymä, EKA, Ekokem, Elanto, Hankkija,

Huber Oy , Kesko, Polar-rakennusosakeyhtiö, Puolimatka-konserni, SOK, Tuko eli Tukkukauppojen Oy ja Tukkumanni Oy .

Erikoisosaamista edustaa myös Hellas-Piano Oy .

Suomen teollisuudenalojen suuruus prosentteina jalostusarvon (A) ja työvoiman (B) suhteen:

teollisuudenala A B

kaivannaisteollisuus 1 1

elintarvike-, juoma- ja tupakkateollisuus 13 12

tekstiili-, vaate-, kenkä- ja nahkateollisuus 8 14

puunjalostusteollisuus 16 20

graafinen teollisuus 6 5

kemianteollisuus 9 6

savi-, lasi- ja kivituoteteollisuus 4 4

metalliteollisuus 33 33

muu tehdasteollisuus 1 1

sähkö-, kaasu- ja vesihuolto 9 4

Katso seuraavista aihepiireistä lisää tieteen ja tekniikan ja teollisuuden erikoisuuksista Suomessa : Kaukoputket ja teleskoopit Konetekniikka
Poraukset ja kaivokset Teleliikenne Tietokoneet

Voimantuotanto ja voimalaitokset Öljy ja kaasu

Ks. myös seuraavat aihepiirit :

Alkutuotanto Euroopan talous- ja valtarakenteet

Jalostustuotanto Merenkulku / satamat

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia