Suomi9000 sisällysluettelo

Kylmät ja lauhkeat ilmastot

Kylmät ja lauhkeat ilmastot

Kylmät ilmastot sekä lauhkeat ilmastot sisältävät molemmat omille vyöhykkeilleen tyypillisiä terveysriskejä.

Kylmä ilmasto

----------------------

Kylmä ilmasto on täynnä useita merkittäviä

vaaratekijöitä, jotka kylmälle vyöhykkeelle matkustajan on välttämätöntä tietää. Kylmään ilmastoon liittyy usein samanaikaisesti korkea ilmanala. On syytä huomata, että kylmän ilmaston vyöhykkeet jaetaan vielä kolmeen ilmastotyyppiin, jotka ovat kylmä arktinen ilmasto, kylmä mantereinen ilmasto ja kylmä vuoristoilmasto.

Kylmän ilmaston vyöhykkeillä on myös keskiyön auringon alueita.

Arktinen ilmasto on kokonaisuudessaan hyvin kylmä ilmastotyyppi, mutta kylmän mantereisen ilmaston alueilla talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä.

Esimerkiksi Winnipegissä vaihteluväli on ollut -48°C joulukuussa sekä +42°C heinäkuussa ja Siperian Irkutskissa vastaavasti -50°C tammikuussa ja +37°C heinäkuussa. Suomen Lapissa lämpötilan äärimmäisenä vaihteluvälinä on -50°C talvella ja +30°C kesällä.

Ruumiin vajaalämpöisyys, sopeutuminen korkeaan ilmanalaan ja lämpövajaukseen sekä paleltumat ovat yleisiä vaaratekijöitä. Paras lääke kylmää vastaan on asiallinen ja tilanteen vaatima pukeutuminen ja suora kylmän johtumisen välttäminen (esim. ei istuta tai maata kylmässä maassa jne).

Kylmässä kastuttaessa tai hikoiltaessa tulee huolehtia kuivien ja lämpimien vaatekertojen vaihtamisista. Tuulen kylmyyttä lisäävä vaikutus on erittäin merkittävä ja petollisen vaarallinen.

Lisäksi ovat kiusana ja vaarana lukuisat tapaturmat ja eräät akuutit vuoristosairaudet, AVS ( korkean ilmanalan keuhko- ja aivoödeemat ) sekä muutamat eläimet ja hyönteispistot( jää-, maa- ja harmaakarhu, sudet, hyttyset ja monet muut kiusalliset hyönteiset, polttiaiset, mäkäräiset).

Kylmiä ilmastoja esiintyy laajoilla alueilla maailmassa, kuten Etelämantereella, Grönlannissa, Alaskassa ja Siperiassa, Pohjois-Kanadassa, osissa Aasiaa, Pohjois-Amerikkaa, Norjaa, Pohjois-Kiinaa ja Koreaa. Koko Suomi lukuunottamatta aivan eteläisintä osaa kuuluu kylmään vyöhykkeeseen.

Kylmää ilmastoa esiintyy kaikkialla korkeilla vuorilla maailmassa; myös tropiikissa jos vuorenhuiput ovat riittävän korkeita.

Kylmälle ilmastolle tyypillisiä paikkakuntia ovat mm. Kanadan Winnipeg, Alaskan Barrow, Suomen Lapin Inari, Siperian Irkutsk ja Sveitsin Santis.

Lauhkea ilmasto

---------------------------

Lauhkea ilmasto sisältää runsaasti sellaisia vaaratekijöitä, jotka matkaajan on hyödyllistä tuntea. Lisäksi lauhkean vyöhykkeen alueista eräät Pohjois-Kiinan ja Korean alueet lukeutuvat talvella kylmään vyöhykkeeseen.

Lauhkean vyöhykkeen vaaratekijöitä ja terveysriskejä lisäävät erilaiset vatsatauteja levittävät pieneliöt, loiset ja muut taudinaiheuttajat. Ruokamyrkytykset ja ripulit ovat alueelle tyypillisiä matkailijoiden vaivoja.

Arviolta 70 % matkailijoista kärsii erilaisista vatsavaivoista.

Lauhkean ilmaston vyöhykkeitä on Pohjois-Amerikassa, Länsi- ja Keski-Euroopassa, Uudessa-Seelannissa ja Itä-Aasiassa, osassa Kiinaa, Japania, Etelä-Amerikkaa (Argentiina, Etelä-Chile, Brittiläinen Kolumbia), aivan eteläisessä Afrikassa ja Australian kaakkoisosassa.

Lauhkealle ilmastolle tyypillisiä paikkakuntia ovat mm. Peking, Chicago, Vancouver, Frankfurt am Main, Toronto, New York, Moskova ja Washington.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia