Gastronomia/ juomat

Gastronomian sanasto:

Américaine - hummerikastikkeen kera (kala)

Belle Hélene - suklaakastikkeen kanssa

Bercy - valkoviinikastikkeen kera (kala)

Cardinal - hummerin ja tryffelin kanssa tarjottava kastike

Chantilly - kuohukerman kera

Charlotte - vanukas, joka on päällystetty kääretortun viipaleilla

Chasseur - sienikastikkeen kera (lintu tai liha)

Consomme a la Royale - kirkas lihaliemi munahyydykkeen kera

Consomme a la I'italienne - kirkas lihaliemi vermisellin kera

Croutons - rasvassa keitettyjä tai paistettuja leipäviipaleita

En croute - taikinoitu

Espagnole - pikkusipuli-ruskeakastikkeen kanssa (liha)

Filet a la Oscar - viipaleina paistettu vasikan filee béarnaisekastikkeen,

hummerin ja parsan kanssa

Filet Provencale - kokonaisena paistettu häränfilee valkosipulivoin ja raakana

paistettujen perunoiden kera

Forestiere - korvasieni- tai keltasienimuhennoksen kera (kala tai liha)

Jardiniere - sekakasvisten kanssa

Julienne - erittäin hienoksi leikattuja kasviksia

Mariniere - simpukoiden ja Bercy-kastikkeen kera

Meuniere - jauhotettu ja paistettu kala, tarjoillaan voin, persiljan ja sitruunan kera

Milanaise - spaghetin joukkoon sekoitetun kielen, tryffelin ja herkkusienien

suikaleita, tomaattisosetta ja raastettua parmesanjuustoa

Minestrone - kasviskeitto riisien ja spaghetin kera

Mirabeau - anjovistäytteisten oliivien ja anjovisfileiden kera (liha tai kala)

Navarin - valkosipulilla maustettu lampaanlihamuhennos

Nicoise - valkosipulin, tomaattien, oliivien, sipulin ja öljyn kera

Noisettes - pieniä paistettuja tai pariloituja vasikan- tai lampaanfileeviipaleita

Parisienne - perunapallojen ja parsan kera

Pate de foie - maksapasteija

Pate de - hanhenmaksapasteija foie gras

Paysanne - kinkun, sipulin ja perunan kanssa (muna)

Petits-fours - jäätelön kanssa tarjottavia sokerikakkuleivonnaisia

Polignac - valkoviinikastikkeen ja herkkusienien kera (kala)

Pot-au-feu - kasvisten kera tarjottava lihakeitto, gratinoiden

herkkusienimuhennoksen kera (liha)

Princesse - herneitten ja parsan kanssa (liha)

Russe - kasvismajoneesin kera tarjottua kylmiä ruokia, kaviaarilla maustettua

majoneesia (liha,kala)

Saint Germain - vihreistä herneistä valmistettu keitto tai sosekeitto

Sauce andalouse - tomaattimajoneesi

Sause béarnaise - kokoonkeitetyllä viinietikalla ja pippurilla maustettu voista ja munista

valmistettu kastike

Sauce Béchamel - vaalea peruskastike, maitokastike

Sauce bordelaise - ruskea peruskastike ytimen ja punaviinin kera

Sauce Chantilly - piparjuurta, majoneesia ja vatkattua kermaa

Sauce Choron - béarnaisekastike, tomaattisoselisäys

Sauce - kastike voisulasta ja hollandaise keltuaisista

Sauce Lyonnaise - sipulikastike

Sauce remoulade - maustevihanneksilla ja kurkulla maustettu majoneesi

Sauce veloutée - vaalea peruskastike

Sauce vénitienne - voimakkaasti sipulilla maustettu valkoviinikastike

Sauce vin blanc - valkoviinikastike

Savarin - renkaan muotoinen kuohkea jälkiruokakakku, keskus täytetty hedelmillä

Timbale - vesihauteessa keitetty hieno mureke

Viinin valinta ja tarjoilulämpätila:

Tervetuliaisjuoma

-kuiva tai puolikuiva kuohuviini 10-12°C

Aperitiivi

-kuiva tai puolikuiva sherry 12-14°C

-kuiva vermutti 10-12°C

Keiton kanssa

-kuiva tai puolikuiva

sherry tai madeira 14-16°C

-punaviini(koko aterian ajan) 16-18°C

Kala- ja äyriäisruokien kanssa

-kuiva tai puolikuiva valkoviini 12-14°C

Vaalean lihan kanssa

-kuiva valkoviini 12-14°C

-kuiva rosé-viini 14-16°C

-kuiva,kevyt punaviini 16-18°C

Tumman lihan kanssa

-täyteläinen punaviini 16-18°C

Kasvisruokien kanssa

-kivennäisvesi tai jäävesi 8-10°C

Juuston kanssa

-kuiva punaviini tai portviini 16-18°C

Jälkiruokien ja hedelmien kanssa

-makea tai puolimakea

väkevä viini 12-14°C

-sherry,portviini,madeira 12-14°C

Viiniä lasketaan henkeä kohden:

-valkoviiniä 1-2 lasia,á 1dl

-puna- tai rosé-viiniä 2-3 lasia,á 1,5dl

-väkevää viiniä 1-2 lasia,á 6cl

3/4 -litran pullo sisältää 8 lasia valkoviiniä tai 6 lasia punaviiniä.

1,5 -litran pullo sisältää 16 lasia valkoviiniä tai 12 lasia punaviiniä.

Väkevä viinipullo sisältää (3/4l) 12 lasia jälkiruokaviiniä.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää konkarit.net - Koulutusalan konkarien verkko