Suomi9000 sisällysluettelo

Englund Einar

Einar Englund

Sven Einar Englund (s. 1916) on säveltäjä ja pianisti, professori (1976). Englund on tyyliltään uusklassikko, jonka musiikissa on vaikutteita vuosisadan alun venäläisiltä modermisteilta. Hänen sävyllestyylissään on sukulaisuutta mm. Bartókiin, Prokofjeviin ja Sostakovitsiin. Englund on sodanjälkeisen säveltäjäpolven tunnetuimpia edustajia. Einar Englund oli 2. maailmansodan jälkeisenä vuosikymmenenä merkittävä musiikin uudistaja Suomessa.

Englundin tunnetuimpia teoksia ovat seitsemän sinfoniaa (1946-88, joista kaksi ensimmäistä sinfoniaa 1946 ja 1948 olivat käännekohta suomalaisessa musiikissa. Tapahtui irtautuminen kansallisromanttisesta ajattelutavasta.), kaksi pianokonserttoa, konsertot sellolle, viululle, huilulle ja klarinetille sekä 1970-luvun lopulta lähtien myös kamarimusiikkiteokset. Orkesterireosten lisäksi baletteja, elokuvamusiikkia (mm. Valkoinen peura - 1954), näytelmämusiikkia (mm. Kiinan muuri - 1949) ym.

Englund oli Sibelius-Akatemiassa (1957-81) teorian ja sävellyksen opettajana, joka tunnettiin myös pianotaiteilijana ja musiikkikriitikkona.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia