Suomi9000 sisällysluettelo

nokkonen

Nokkonen

Nokkoset, Urtica, on nokkoskasvisuku, jonka 45 lajista kaksi kasvaa Suomessa. Nokkosten kukat ovat pieniä, vihertäviä ja yleensä yksineuvoisia. Lehdissä ja varsissa on poltinkarvoja, joiden hauras kärkiosa katkeaa helposti ja vapautuva muurahaishappo aiheuttaa ihon kirvelyä. Nokkonen (Urtica dioeca) on monivuotinen, jopa metrin korkuinen laji, joka kasvaa alun perin rehevissä puronvarsipensaikoissa ja tuoreissa metsissä, mutta nykyisin yleisenä ihmisen asuinympäristön typpipitoisilla kasvupaikoilla. Rautanokkonen (Urtica urens) eli polttiainen on yksivuotinen, edellistä pienempi ja kasvaa harvinaistuneena pihoilla ja pelloilla.

Nokkonen on hyvin vanha rohdos- ja ravintokasvi. Tiedetään, että jo ajanlaskumme alussa Dioskorides teki nokkosesta lemmenlääkettä keittämällä nokkosen siemeniä viinissä; minkä uskottiin parantavan impotenssia. Lisäksi nokkosta käytettiin jo silloin influenssaan lääkkeenä. Keskiajalla lähes kaikki silloin toimineet lääkärit uskoivat nokkosen parantaviin ominaisuuksiin. Nokkonen sisältää sekretiini -nimistä ainetta, joka edistää ruoansulatusrauhasten toimintaa. Kenties juuri siihen perustuu nokkosen suotuisa vaikutus diabeeteksessa. Lisäksi nokkonen sisältää runsaasti rautaa ja lehtivihreää eli klorofylliä.

Suomessakin ikivanha nokkosen käyttötapa on nokkospiiskaus eli urtikaatio tuoreilla nokkosversoilla, jolloin poltinkarvat synnyttävät voimakkaan ärsytyksen iholla. Elias Lönnrotin (1802-1884) mukaan Suomessa hoidettiin muinoin miehen impotenssia vihtomalla nokkosilla sukuelimiä. Saavutetuista tuloksista Lönnrot ei ole kertonut mitään, muuta tällaisia ärsytyshoitoja on lääketieteessä käytetty ennen vanhaan paljon. Niiden tarkoituksena on yleensä ollut verenkierron elvyttäminen ja haitallisten aineitten poistaminen ihon kautta.

Nokkosta on käytetty myös muiden sairauksien hoitoon. Nokkosella on hoidettu yskää, nuhaa sekä keuhkoputkentulehduksia ja nokkoskeitettä on käytetty myös munuaistautiin, maidon eritteen lisäämiseen sekä ihosairauksien hoitoon. Nokkoskeitteen on todettu vaikuttavan suotuisasti hilsetystautiin eli psoriasikseen. Nokkoskeitinvesi on erittäin hyvää hiuksille, koska se poistaa hilsettä ja vahvistaa hiusten kasvua. Sitä on käytetty jopa kaljuuntumisen estämiseksi.

Nykyisin nokkosta käytetään sekä ravinnoksi että rohdokseksi. Nokkosesta voi valmistaa hyviä keittoja, ohukaisia ja muhennoksia sekä sekoittaa leipätaikinaan. Nokkosten nuoria versoja voi syödä pinaatin tapaan. Nokkosta käytetään myös terveysjuomaan.

Nokkosyrttijuoma :

1 rkl kuivattuja tai 2 rkl tuoreita nokkosen lehtiä ja 2 dl kiehuvaa vettä. Haudutetaan ja maustetaan hunajalla.

Nokkoskeite :

keitteeksi 30 g tuoreita nokkosenversoja ja 1,5 litraa vettä. Keitetään kunnes vettä on jäljellä 1 litra. Ihon ja hiusten huuhteluihin.

Nokkosta voi ostaa luontaistuotekaupoista myös alkoholiin uutettuna ja pillereinä.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia