Nisäkkäät

Nisäkkäille on tyypillistä karvapeite, kaksi niskanikamaa, pallea, nelilokerinen sydän, vasemmalle kaartuva pariton aortta sekä naaraiden maitorauhaset, nisät, joiden eritteellä emo ravitsee poikasiaan näiden syntymän jälkeen. Nisäkkäiden sikiönkehitys tapahtuu naaraan kohdussa emon verestä istukan välityksellä sikiöön imeytyvien ravintoaineiden varassa.

Suomen suurin luonnonvarainen nisäkäs on hirvi ja pienin kääpiöpäästäinen. Maailman pienin makean veden nisäkäs on Suomestakin tavattava vesipäästäinen. Suomen merkittävin nisäkäsharvinaisuus on saimaannorppa.

Suomen nopein nisäkäs on ilves lyhyillä matkoilla ja susi pitkillä matkoilla. Susi saavuttaa poroa lukuunottamatta minkä tahansa Pohjolan nisäkkään. Susilauma voi yhdessä vuorokaudessa siirtyä jopa 10 peninkulmaa. Esimerkiksi kettu ei saa jänistä juoksussa kiinni, sillä jäniksen vauhti voi olla pitkähkön ajan 50 km/h. Mäyrän voi ihminen tavoittaa juostenkin, kun taas vanha sanonta tietää, että "kärppä tekee yhdessä yössä enemmän jälkiä kuin tamma varsoineen kesässä".

Majava elää Suomen nisäkkäistä pisimpään; luonnonvaraisena 30 vuotta ja vankeudessa jopa 50 vuotta. Lyhytikäisin nisäkkäämme on päästäinen. Suomen yleisin nisäkäs, metsäpäästäinen kuolee yleensä alle vuoden ikäisenä. Suomen nisäkkäistä suurin poikue on tavattu supikoiralta: 19 poikasta.

Maamme nisäkkäistä vaipuvat talvihorrokseen siili, lepakot, tammihiiri ja koivuhiiri. Näiden ruumiinlämpö laskee lähelle ympäristön lämpötilaa (esimerkiksi siilillä noin + 2º :een). Sen sijaan karhun ja mäyrän ruumiinlämpö ei muutu ; ne vaipuvat vain talvilepoon.

Suomessa on sukupuuttoon kuolleista eläimistä löydetty mammutin luita ja hampaita useilta eri paikkakunnilta (mm. Helsinki, Iijoki, Nilsiä, Tuulos). Vanhemmat eläinlöydökset ovat tundraporon sarvi noin 30 000 vuoden takaa ja naalin pää noin 10 000 vuoden takaa.

Suomessa tavattujen nisäkkäiden pääryhmät ovat:

Hyönteissyöjät Siipijalkaiset , lepakot Jyrsijät Petoeläimet
Eväjalkaiset , hylkeet Jäniseläimet Sorkkaeläimet Valaat
kotieläimistämme mm. : Hevoset Kanit Kissat Koirat
Lampaat Lehmät Porot Siat Turkiseläimet

Ks. myös Selkärankaiset

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää konkarit.net - Koulutusalan konkarien verkko