Suomi9000 sisällysluettelo

Salonen Esa-Pekka

Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen (s. 1958), kapellimestari, käyrätorvensoittaja ja säveltäjä. Älykkääksi, osaavaksi ja huumorintajuiseksi luonnehdittu nuori taituri suoritti läpimurron kapellimestarien kansainväliseen eliittiin 1983, mistä lähtien ollut kysytty vierailij eri puolilla maailmaa.

Salonen on toiminut Ruotsin radion ylikapellimestarina 1985-95, Lontoon Philharmonia Orchestran ja Oslon Filharmonisen orkesterin 1. vierailevana kapellimestarina ja Los Angelesin filharmonisen orkesterin (ylikapellimestarina) johtajana vuodesta 1992. Lisäksi hän on johtanut useita maailman arvostetuimpia orkestereita.

Säveltäjänä Salonen edustaa hillittyä ja hioutunutta modernismia. Sävellystuotannossaan hän on käyttänyt mm. rivi- ja sarjallisen tekniikan keinoja sekä rajattua aleatoriikkaa. Suppean tuotannon tunnetuimpia teoksia ovat saksofonikonsertto, radiofoninen teos "Baalal" ja vokaaliteos "Floof". Salonen on kamariorkesteri Avanti! :n perustajia yhdessä Jukka-Pekka Sarasteen kanssa. Salonen on vuodesta 1991 Ruotsin musiikkiakatemian jäsen. Hän on toiminut Helsinki Biennalen taiteellisena johtajana 1991 ja Helsingin Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana 1995-96.

Tämä sivusto on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy Virtuaali.akatemia