Suomi9000 sisällysluettelo

vadelma eli vattu eli vaapukka

Vadelma eli vattu eli vaapukka

Vadelma, vattu, vaapukka, Rubus idaeus, on ruusukasvien heimoon ja vatukoiden sukuun kuuluva puolipensas. Kasvin juurakko on monivuotinen, mutta versot vain kaksivuotisia. Vadelman parin metrin korkuiset versot ovat ensimmäisen kasvukauden alussa miltei ruohovartisia, mutta puutuvat syksyllä. Toisen kasvukauden alkupuolella ne kukkivat ja marjottuaan lakastuvat. Vaatimattomista, valkoteriöisistä, tertussa olevista kukista kehittyy punaisia aromaattisia kerrannaisluumarjoja, vadelmia. Punainen marja muodostuu monesta pienestä luumarjasta. Kypsänä se irtautuu helposti pohjuksestaan.

Vadelma kasvaa luonnonvaraisena pohjoisinta Lappia lukuunottamatta kaikkialla napapiirin eteläpuolella ns. metsävadelmana, ja siitä on kehitetty myös useita puutarhalajikkeita, joiden punaiset tai keltaiset marjat ovat suuria mutta heikkoaromisia. Vattu viihtyy tienvarsilla, hakkuualueilla ja muilla valoisilla paikoilla.

Vattu on herkullisempia marjojamme. Vatut kerätään heinä-elokuussa. Marjat voidaan pakastaa tai hillota tai niistä voi tehdä mehua. Vattu sisältää hedlmähappoja, pääasiassa omenahappoa, keskimäärin 1,8 %. Lisäksi siinä on tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita, etenkin magnesiumia ja mangaania.

Marjoja syödään tuoreina, ja niistä valmistetaan hilloja ja mehuja. Teollisuudelle vadelmia tuodaan varsinkin Unkarista. Vatun marjoja on käytetty myös rohdokseksi. Vadelmanmarjoja on suositeltu ummetuksesta ja liikahappoisuudesta kärsiville, diabeetikoille ja reumaatikoille. Ne ovat terveellisiä myös maksalle. Sen kukat ja lehdet ovat yhtä terveellisiä kuin marjat, ja ne voidaan kuivata ympärivuotiseen käyttöön. Vadelman lehtiä ja kukkia on jo vuosisatoja käytetty rohdokseksi ja niistä on tehty teetä, jota on käytetty influenssan, kurkkukivun ja ihosairauksien hoitoon.

Vatun lehdistä ja kukista tehty tee on erittäin hyvän makuista ja makua voidaan entisestäänkin parantaa hiostamalla lehdet : tuoreet lehdet saavat ensiksi hieman kuivua, sitten ne puristetaan palloksi, jotka sullotaan esimerkiksi lasitölkkiin ja pannaan lämpimään paikkaan, kunnes vihreät lehdet ovat muuttuneet ruskeiksi. Pakkaus puretaan, lehdet kuivataan ja pakataan tölkkeihin.

Vadelmayrttijuoma :

Annostus on 1 rkl kuivattuja tai tuoreita lehtiä ja 2 dl vettä. Lehtiä haudutetaan 10 minuuttia kuumassa vedessä.

Mesivadelma (Rubus ´ binatus) on viljellyn vadelman ja mesimarjan risteymä.

Ks. myös vattukuoriainen