Suomi9000 sisällysluettelo

Merenkulku / satamat

Merenkulku / satamat

Suomen ulkomaankaupan tavaratoimituksista laivakuljetusten osuus on noin 80 % ja rautateiden osuus lähes 15 %. Lisäksi suuri osa autokuljetuksista lähtee maasta autolautoilla. Suorassa Suomen ja ulkomaiden välisessä merenkulussa kulkee vuosittain noin 32 000 alusta, joiden vetoisuus on noin 70 milj. nettorekisteritonnia. Suomalaisten alusten osuus suoran merenkulun tonnistosta on yli puolet, talvikuukausina yli 60 %. Kaikkien Suomen satamien kautta kulkee vuosittain yhteensä noin 50 miljoonaa tonnia tavaraa ja noin 7 miljoonaa matkustajaa. Vertailun vuoksi on hyvä tietää, että maailman suurin satama, Rotterdamin satama välittää vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia tavaraa. Se voi ottaa vastaan vuosittain yli 200 000 laivaa. Suomen suurin satama tonnimäärältään vuonna 1994 oli Neste Oy:n Sköldvik, jonka kautta kulki 1116 laivaa ja sen rahtimäärä oli 16,1 miljoonaa tonnia.

Bengtskärin majakka on 45,8 metrin korkuisena Suomen korkein majakka. Muut Suomen majakat ovat korkeusjärjestyksessä korkeimmasta pienimpään :

2.Yttergrund, 3.Kylmäpihlaja, 4.Isokari (Ensskär), 5.Valassaaret, 6.Lågskär, 7.Selskär, 8.Säppi, 9.Tankar, 10.Helsinki, 11.Sälgrund, 12.Söderskär, 13.Nahkiainen, 14.Kallbåda grund, 15.Keminkraaseli, 16.Marjaniemi, 17.Utö, 18.Bogskär, 19.Norskär, 20.Jussarö, 21.Stubben, 22.Karsö, 23.Porkkala ja 24.Märket (14,3 m). Suomessa on kaikkiaan noin 40 merimajakkaa ja lähes 2000 johtoloistoa.

Suomen kaupunkien ulkosatamia ovat : Haminan Hillo, Kemin Ajos, Kokkolan Ykspihlaja, Loviisan Valko, Oulun Toppila, Pietarsaaren Alholma, Porin Reposaari ja Mäntyluoto, Porvoon Tolkkinen, Raahen Lapaluoto, Tornion Röyttä ja Vaasan Vaskiluoto.

Vilkkaimmat satamat ovat Helsinki (5,4 milj.t/v), Maarianhamina, Turku, Naantali (3 milj.t/v), Sköldvik (12 milj.t/v) ja Kotka (4,7 milj.t/v). Ulkomaisen merenkulun määrästä noin prosentti kulkee Saimaan kanavan kautta. Tärkeimmät tuontisatamat ovat öljysatamat Sköldvik ja Naantali sekä Helsinki, Raahe (2,1 milj.t/v; Rautaruukki Oy), Pori (Mäntyluoto-Reposaari), Turku ja Kotka. Johtavat vientisatamat ovat Kotka, Hamina (3,7 milj.t/v), Helsinki, Sköldvik, Loviisa, Rauma, Kemi ja Pori. Muita satamiamme ovat: Kokkola, Pietarsaari, Vaasa, Oulu, Uusikaupunki, Hanko, Koverhar, Inkoo ja Lappeenranta.

Ks. myös Finnlines Group Oy Ab

Merenkulku osio sisältää hakusanoja, joiden avulla löydät runsaasti tietoa Suomen merenkulkuun sekä vesimatkailuun liittyvistä eri osa-alueista :

Atlantin rannikot CIF-ehto Estonia (Tukholma-Tallinna; 28.9.94) FOB-ehto Hakurahtiliikenne

Intian valtamerirannikot Kauppalaivasto

Kotimaan vesimatkailu Laivalla ja lautalla ulkomaille

Laivojen nopeudet Linjaliikenne

Matkailu Merenkurkku

Rannikkomeret Rannikot

Suomen henkilöliikenne Suomen liikenneverkko

Suomen tavaraliikenne Tyynen valtameren rannikot