Suomi9000 sisällysluettelo

katajanmarjaruoat

Katajanmarjaruoat

Katajan marjamaisen kävyn kypsyminen kestää lähes kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäisenä vuonna marjat ovat pieniä ja vihreitä, toisena jo täysikasvuisia, mutta edelleen vihreitä ja vasta kolmantena vuonna ne saavat sinimustan värinsä. Katajassa kasvaa yhtä aikaa eri-ikäisiä marjoja. Niitä kypsyy vain emipensaisiin.

Katajanmarja antaa jännittävän aromin kastikkeille, marinadeille ja muhennoksille. Katajanmarja on hyvää riistan maustajana sekä kalaa tai lihaa savustettaessa. Katajanmarjan maku sopii yleensä kaikkiin ruokiin, joissa on rosmariinia tai salviaa. Katajanmarjoilla on maustettu etenkin villisikaa, rasvaista possua tai lammasta, jänistä ja kania. Katajanmarja on monen liköörin ja viinan mauste - sitä on mm. englantilaisessa ginissä ja hollantilaisessa geneverissä.

Raskaana olevien ja munuaisvikaisten ei pidä syödä katajanmarjoja, koska niissä on munuaisia rasittavia haihtuvia öljyjä. Katajanmarjoja on käytetty entisaikaan lääkinnässä. Katajanmarjoilla on hoidettu esimerkiksi keripukkia, halvauskohtauksia ja huonoa kuuloa.

Katajanmarjaruokia ovat mm. katajanmarjasilakat, marinadi riistalle, porsaankylkirulla ja broilerintäyte (HS 4.11.99).

Nils-Emil Ahlinin katajasilakat

1 kg hiillostettuja silakoita3 rkl suolaa

1 purjo2 rkl katajamarjoja

Liemi :

1 dl etikkaa2 dl hienoa sokeria3 dl vettä

Sekoita liemen aineksia, kunnes sokeri on sulanut. Aseta kalat liemeen, lisää katajanmarjat, suola ja renkaiksi leikattu purjo. Anna maustua jääkaapissa ainakin 12 tuntia.

Katajanmarjamarinadi riistalle

1 rkl tuoreita katajanmarjoja1-2 dl punaviinietikkaa tai punaviiniä

1 sipuli1 porkkana1 tl jauhettua valkopippuria

iipaloi porkkana ja leikkaa sipuli renkaiksi. Survo katajanmarjat. Sekoita ainekset, pane liha tiiviiseen muovipussiin ja kaada marinadi pussiin. Sido pussi tiiviisti ja kääntele sitä marinoimisen aikana. Anna lihan marinoitua vähintään pari tuntia.

Katajanmakuinen porsaankylkirulla

1 1/2 kg porsaankylkeä, josta luut on poistettu

1 1/2 dl korppujauhoja

1 appelsiini

4 rkl voita

1/2 tl muskottipähkinää

15 katajanmarjaa

1 sipuli

1/2 tl kuivattua salviaa

suolaa, mustapippuria

1 muna

Purista appelsiinista mehu ja raasta kuori talteen. Raasta muskottipähkinä, silppua sipuli ja rouhi katajanmarjat. Sekoita korppujauhot, appelsiinimehu ja -kuoriraaste, 1 rkl voita, sipuli, mausteet ja muna. Levitä seos porsaankylkipalalle. Kääri kylki rullaksi ja sido langalla. Kuumenna loppu voi uunipannussa ja ruskista rulla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa puoli tuntia. Tarjoa paksuhkoina viipaleina maukkaan paistinlimikastikkeen, puolukkahillon ja keitettyjen perunoiden kera.

Katajainen broilerintäyte

1 1/2 dl kuivahtanutta vaaleaa leipää tai korppujauhoja

2 dl kuivaa valkoviiniä

tilkka sitruunamehua

1 sipuli

6-10 kuivaa katajanmarjaa

Kastike :

2 dl ruuanvalmistusjogurttia

6 rouhittua katajanmarjaa

2 rkl korppujauhoja

Silppua sipuli ja rouhi katajanmarjat. Jos käytät kuivahtanutta leipää, murenna se. Sekoita sitten kaikki ainekset. Mausta kokonainen broileri suolalla ja pippurilla ja lusikoi täyte sen sisään. Sulje sen aukko hammastikulla. Pane sitten lintu rintapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan 200-asteiseen uuniin. Kun lintu on noin tunnin kuluttua hieman ruskistunut, sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike linnun päälle. Anna paistua vielä puolisen tuntia. Broileri on paistettava täysin kypsäksi. Kokeile kypsyyttä pistämällä lintua hammastikulla paksujen lihasten pohjaan asti. Jos esiin tihkuva neste on väritöntä, lintu on kypsä.