Asbestikeramiikka

Asbestikeramiikka on keksitty Savossa Saimaan alueella, missä on luontaisia asbestiesiintymiä. Jo varhaiskampakeramiikassa astiasaveen sekoitettiin mm. asbestimurskaa, mutta melko pian huomattiin, että pitkien asbestikuitujen avulla astioista saatiin ohutseinäisiä ja keveitä mutta silti kestäviä.

Asbestikeramiikka levisi tyypillisen kampakeraamisen ajan jälkeen myös sisämaahan Rovaniemelle sekä Kemijärvelle asti ja asbestikeramiikasta kehittyi eri muunnoksia, joista tunnetuimpia on ns. Pöljän ryhmä. Asbestikeramiikka oli rannikon myöhäiskampakeraamisella alueella varsin vähäistä. Ks Kemijärvi ja Rovaniemi

Suomen vasarakirveskulttuurin ja sisämaan välinen raja oli kivikaudella hyvin jyrkkä, sillä mm. Rovaniemeltä löytynyt nuorakeramiikka osoittaa vasarakirvesväestön liikkuneen kaukanakin varsinaiselta asuinseudultaan, mutta sille kuuluneet esineet ovat sisämaassa kuitenkin hyvin harvinaisia. Vasarakirveet joutuivat vain aniharvoin vieraitten haltuun, mutta silti ne tunnettiin myös asbestikeraamisessakin piirissä. Vasarakirveitä luultavasti arvostettiin eräänlaisina statussymboleina, mistä lienee osoituksena monet kömpelöt kirveiden jäljitelmät, joita on löydetty runsaasti samalta ajanjaksolta. Luultavasti suomalaisten vasarakirveiden esikuvina lienevät olleet etelässä jo käyttöön tulleet kuparista valetut kirveet, joiden perua on kirveisiin usein jäljennetty "valusauma".

Asbestikeramiikan tekijät pitivät yllä jatkuvia yhteyksiä myöhäiskampakeraamisiin heimolaisiinsa, jota osoittaa sen ajan kiviesineiden sekä keramiikan koristelu ja , että sisämaahan kulkeutui yhä mm. meripihkaa. Sisämaa ja rannikko vieraantuivat kuitenkin selvästi toisistaan Kiukaisten kulttuurin aikana.

Asbestikeramiikan alueella säilyivät kampakeramiikan perinteeseen liittyvät kosketukset ja ne poikivat mm. Suomen ensimmäiset metalliesineetkin jo ennen vuotta 2000 eKr. , vaikka varsinainen pronssikausi alkoi vasta muutamaa vuosisataa myöhemmin.

Tämä pedagogi.fi blogi on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää konkarit.net - Koulutusalan konkarien verkko